Tercüme hizmeti ya da çeviri denildiği zaman ilk olarak yazılı ya da sözlü çeviri hizmetleri gelmektedir. Ama tercümanlık sadece bunlar ile sınırlı değildir. Yani sadece söz ya da yazı ile tercümanlık yapılmamaktadır. Bunların dışında işaret dili ile de işitme engelli kişilere tercümanlık hizmeti verilmektedir. Özellikle son yıllarda işaret dili tercümanlığı oldukça fazla yayılmaya başlamıştır.

İşaret Dili Tercümanları Kimdir?

İşaret dili tercümanları, işitme engelli kişilerin eğitim, sağlık ve buna benzer bütün alanlarda çevreleri ve diğer insanlar ile iletişim kurmalarına yardımcı olan ve aynı zamanda da Türk İşaret Dili’nde tercümanlık yapan kişilerdir. Bu tercümanların görevi, diğer tercümanlara benzemektedir ve amaçları aynıdır. İşitme engelli kişiler ile yabancı kişiler arasında iletişimi sağlamaktadırlar. Bunu da beden ve işaret dili kullanarak yapmaktadırlar.

İşitme engelli vatandaşlar, eğitim, sağlık ya da hukuki yerlerde kendi haklarını korumak ve savunmak için bazen çok büyük zorluklar yaşayabilmektedirler. Bu zorlukları yaşamamaları için işaret dili tercümanları devreye girmektedir. Bu sayede hastane, okul ve adliye gibi yerlerde onlara destek olmaktadırlar.

İşaret Dili Tercümanlarının Özellikleri Nelerdir?

İşaret dili tercümanları dikkatli ve titiz olmak zorundadırlar. Ayrıca Türkçeye de çok hakim olmaları gerekmektedir. Bunların dışında hızlı karar verip düşünebilmelidir. Çünkü bu sayede direkt olarak destek verdiği kişi ve iletişim kurmaya çalıştığı kişi arasında direkt olarak bağlantıyı sağlayabilmektedir. Aynı zamanda da çok iyi bir hafızaya sahip olması gerekmektedir. İşaret dili tercümanları kamu kurum ve kurullarının yanı sıra, dernek ve vakıflarda çalışabilmektedirler.

İşaret Dili Tercümanlarının Görevleri Nelerdir?

İşaret dili tercümanlarının görevleri arasında, işitme engelli kişilerin iletişim kurmasına yardım etme esası bulunmaktadır. Ayrıca Türkçe gramer çevirisi yaparak destek de sağlamaktadır. Türk İşret Diline hakim olarak anlatılmak isteneni hem beden dili hem de söz ile anlatması gerekir. Aynı zamanda meslek etiğine uyarak, yaptığı işi güvenilir ve tarafsız bir şekilde yapması uygun olacaktır. Bunların dışında çalıştığı kurumlarda ve görev yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına uymalı ve bunu da anlatmalıdır.

Yorumu Gönder

Hızlı İletişim
Merhaba
Merhaba!
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?